Sürgülü Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılır? (Basit İpuçları)

Mutfakta yemek yaparken en büyük sorun pişen yemeğin kokusunun tüm alanı sarmasıdır. Bu durumun önüne geçmek için ise aspiratör kullanılır. Farklı model ve özellikler sunan aspiratör modelleri arasında en çok tercih edileni ise sürgülü aspiratördür. Çünkü pratik kullanımı ve rahat temizlenmesi sayesinde uzun süre sorunsuz şekilde kullanılabilir. Bu yazımızda sürgülü aspiratör temizliği hakkında tüm tüyoları bulabilirsiniz.

Gün içerisinde oldukça fazla kullanılan ocak, yemek yapımı sırasında ortaya çıkan yağ ve kirden etkilenir. Zamanla yağ ve kir temizlenmediği takdirde aspiratörü de ele geçirmeye başlar. Özellikle kızartma ve döküm tavalarda yapılan yemekler, aspiratörlerin yağlanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle düzenli aralıklarla aspiratör filtresini temizlemeniz gerekir. Hatta temizleme işlemi eskiyen aspiratör filtresinde sonuç vermezse yeni bir filtre almak gerekir.

Sürgülü Aspiratör Temizleme Yöntemleri

Sürgülü aspiratör temizliği nasıl yapılır?
Aspiratör temizliği, mutfak temizliğinin en önemli adımları arasında yer alır.

Her elektronik ev aletinde olduğu gibi düzenli temizlik, aspiratörün daha verimli çalışmasını sağlar. Ayrıca kullanım ömrünü uzatır ve performansını artırır. Mutfağı düzenli şekilde nasıl temizliyorsanız minimum ay içerisinde aspiratör filtresini bir kez temizlemeniz gerekir. Böylece kısa sürede biriken kir ve yağ kalıntıları sorun olmaktan çıkar.

Sürgülü aspiratör temizliği, yüzey temizliği ve aspiratör filtre temizliği olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Yüzey temizliği, gündelik olarak yaşam alanlarında yaptığınız temizlikle hemen hemen aynıdır:

  • Öncelikle aspiratörün fişini çekin ve elektrikle herhangi bir bağlantısı olmamasını sağlayın. Sonrasından aspiratörün dış ve iç yüzeylerini aşındırıcı içermeyen temizlik ürünleri ve yumuşak bir sünger ile silin.
  • Kullandığınız yüzey temizleyicinin aşındırıcı olmaması, yağ ve kir için ekstra etkili olmasına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca doğal malzemelerden üretilen ürünleri tercih ederek kimyasal etkisine maruz kalmadan temizliğini yapabilirsin.
  • Tüm yüzeyi güzelce temizledikten sonra kuru bir bezle nemimi alman yeterli. Ek olarak inox yüzeyli bir aspiratör kullanıyorsanız, inoz yüzey temizleyici ürünler daha faydalı olacaktır.

Aspiratör Filtresi Nasıl Çıkarılır?

Aspiratör filtresi çıkarma yöntemi
Sürgülü aspiratör temizliği için filtrenin çıkarılması ilk aşamadır.
Görsel kaynak: bhg.com

Aspiratör modelleri, metal ve karbon filtre olmak üzere iki filtre biçimine sahiptir. Karbon filtrelerin 4 ayda bir değiştirilmesi önerilmektedir. Eğer meral filtreli sürgülü aspiratörünüz varsa özel bir temizlik ve bakım yapmanız gerekir. Aspiratörün yemek kokuları çekip dışarı iletirken maruz kaldığı yağ ve kir filtrelerde birikir. Bu nedenle belirli aralıklarla filtrenin çıkarılması ve temizlenmesi gerekir.

Filtre temizliği için filtrenin aspiratör gövdesinden çıkarılması gerekir. Filtre çıkarma işlemeni yaparken kullanım talimatlarına bakmanız gerekir. Birçok modelde yer alan kilit sistemi, iki tarafın aynı anda basılmasıyla açılır ve filtre çıkar. Sonrasında aşağıda anlattığımız temizlik yöntemlerinden birini seçerek temizliğe başlayabilirsiniz.

Yağ Sökücü İle Aspiratör Temizliği

Sürgülü aspiratör temizliği - yağ sökücü ile temizlik
Yağ sökücü ile derinlemesine filtre temizliği yapabilirsiniz.
Görsel kaynak: Pinterest

Malzemeler: Yağ sökücüsünger, kurulama bezi.

Uygulama:

  • Filtreler üzerinde biriken yağ kalıntıları ve birçok pislik yağ sökücü ile temizlenebilir. Bu yöntemi kullanırken kimyasal yağ çözücüyü filtre üzerine bol miktarda püskürtün.
  • Kimyasal içerikli olduğundan maske kullanmanız veya püskürtme işlemi sonrası uzaklaşmanızı tavsiye ederiz. Sonrasında 5-10 dakika boyunca yağ ve kirlerin çözünmesini bekleyin.
  • Çözünen kirleri sert kılları olan fırça veya bulaşık teli ile güzelce çıkarın.
  • Son adımda ise bulaşık deterjanı ve sünger yardımıyla sıcak su altında filtreyi durulayın. Filtrenin parlak tonunu koruması için ise parlatıcı etkili yağ sökücü kullanabilirsiniz.

Soda İle Sürgülü Aspiratör Temizliği

Sürgülü aspiratör temizliği - soda ile temizlik
Soda ile aspiratör temizliği en pratik ve etkili yöntemler arasında yer alır.

Malzemeler: 2 şişe soda, aspiratörün sığabileceği bir tenceretemizlik bezi ve sünger.

Uygulama:

  • Aspiratör filtresinin ilk günkü kadar parlak ve temiz olması için soda ile temizlik harika bir yöntemdir. İlk olarak filtreyi çıkarın ve büyük bir tencereyi ocağa alın.
  • Sonra tencere içerisine filtreyi batırınca taşmayacak kadar su ekleyin ve kaynatın. Kaynayan suyun içerisin sodaları dökün.
  • Sodayı ekledikten sonra aspiratör filtresini suyun içine batırın. 10 dakika kadar o şekilde kaynatın.
  • Su kaynarken filtredeki yağların aktığını göreceksiniz. Sudan çıkardığınız filtreyi fırça ile güzelce fırçalayın ve soğuk sudan geçirerek kirini akıtın. Küçük detaylar için eski bir dış fırçası ile kenarları fırçalayabilirsiniz.
  • Bu uygulamayı ayda bir kez yaparak filtrenizi tertemiz tutabilirsiniz.

Karbonatlı Doğal Deterjan İle Sürgülü Aspiratör Temizliği

Sürgülü aspiratör temizliği - karbonatla temizlik
Karbonatla aspiratör filtreniz ilk günkü gibi parlak hala gelir.
Görsel kaynak: Pinterest

Malzemeler: Büyük bir çelik tencere, 1 çay bardağı karbonatfırçasünger ve temizlik bezi.

Uygulama:

  • Kirlenen ve sararan aspiratör filtresini temizlemek için karbonat oldukça etkili bir yöntemdir. Öncelikle filtreyi çıkarın ve çelik büyük bir tencere içerisine su doldurup kaynatın.
  • Kaynayan suyun içerisine filtreyi yerleştirin ve yavaş yavaş karbonatı ekleyin. Yavaş eklemeniz önemli çünkü suyun  fazla köpürmesi temizliği zorlaştırır.
  • Karbonatlı su içerisinde bir süre kaynattığınız filtreyi çıkardıktan sonra sünger ve fırça yardımıyla güzelce temizleyin.
  • Son nemini almak için temizlik bezi ile kurutun ve filtreniz hazır.

Beyaz Sirke İle Aspiratör Temizliği

Beyaz sirke ile filtre temizleme
Beyaz sirke, aspiratör temizliğinde de oldukça etkili bir üründür.

Malzemeler: Bir su bardağı beyaz sirke, 1 fincan karbonat, geniş bir tencere, fırça ve temizleme bezi.

Uygulama:

  • Geniş bir tencere içinde bir miktar suyu kaynatarak işleme başlıyoruz.
  • Tencere içerisine bir miktar su alın ve kaynatın. Kaynayan su içerisine beyaz sirkeyi ilave edin.
  • Sirkeden sonra azar azar karbonatı ekleyin ve filtreyi suyun içesine batırın. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra çıkarın.
  • Çıkardığınız filtreyi eski bir diş fırçası veya sert uçlu bir fırça ile iyice temizleyin. Sonra ılık sudan geçirin ve kurulama bezi ile kurulayın. İşte bu kadar!